2020 özel eğitim öğrenci kongresinde Sezgin Hoca , öğrencilerin kaynaştırma olarak etiketlenmesinden ve kaynaştırma meselesi üzerine özel eğitim caimasının düşmesinden söz ederek bunların doğru olmadığını söyledi.
Ben de aynı kanaatteyim hocamla.Özel eğitim öğrencileri için aileleri kaynaştırma talebinde bulunuyor.Çocuklarının sosyal kabulü için akranları içinde olmalarını istemeleri en doğal hakları.
Bir hak talep edildiğinde o hakkı sunacak sistemin de iyi işliyor olması gerekir.
Öğrencileri kabul eden sistem iyi işliyor mu peki?
Kaynaştırma adını vererek o öğrenciler sınıfa ait değilmiş hissi oluyor hem öğretmende hem diğer öğrencilerde.
Oysa bu çocuklar daha çok müdahale gereken kişiler.Bırakın son 5 dk veya teneffüsü onlara ayırma algısını onların akranları ile olan akademik ve sosyal açığın kapatılması için öğretmenlerinin ciddi kafa yorması gerekiyor.
Sınıf öğretmenleri ve o sınıfa giren branş öğretmenleri bu konuda sorumluluk sahibi.
Ben camiadan bir öğretmen olarak söylüyorum ki bazı sınıfçılar da branşçılar da kaynaştırma öğrencisine nasıl davranıp nasıl öğreteceğini bilmiyor hatta BEP hazırlıyor kağıt üzerinde o kadar.Bu çocukları yük olarak görenler de yok değil.
Öğrenciler arasında ayrımcılık da bir tür istismardır bu çocuklar ciddi ciddi fazlalık görülüyorlar.
MEB’e düşen öğretmenleri hizmet içi eğitimlerle gerekli donanıma sahip kılmak.Öğrenci ile ilgili süreci takip etmek.Hesap verilmemesi de ayrı bir handikap .Biz öğretmenler her an ne yaptığımızın hesabını verebilir düzeyde olmalıyız.
Hiçbir müdahalenin yapılmadığı öğrenciler sadece günleri tamamlıyor gibiler okullarda.
Ayrıca kaynaştırma öğrencilerinin bazı özel kurumlara devamı veya özel dersler alıyor olması da öğretmenlerini garip bir şekilde rahatlatıyor.Sanki sorumluluğu üzerinden atmış gibi oluyorlar.Oysa o öğretmenlerle okuldaki öğretmenlerin iş birliği söz konusu.
Eğitim bir ekip işi.Bunu anlamak zor olmamalı.
Aile bilinçli olmadığında destek olmak ,rehberlik etmek bile öğretmenin sorumluluğunda.
Öğrenciyi aldığınız noktadan ileri bir noktaya taşıma gayreti öğretmenlik.
Bazıları tanı aldı diye “ben o konuda bir şey bilmiyorum” diyerek kolayca sıyrılamayız .Konuları araştırmak ,alanında uzman kişilere danışmak gayret etmek mesleki vicdanın yok olmaması adına gereken adımlar.
Size emanet edilen öğrencileriN-ayırmadan- ellerinden tutmanızı diliyorum.