Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda belirten kariyer basamakları mesleğimize ne katıyor acaba?Uzman öğretmen ,başöğretmen alanında çok yetkin kişiler anlamına mı gelecek?
Yıllar önce bu unvanları alanların alanında çok iyi olduğunu kim iddia edebilir?Bu basamakların tek getirisi maaşta artış.
Yıllardır o öğretmenler diğerlerinden farklı maaş alıyor ve yıllardır öyle bir sınav tekrar yapılmadığı için bir hak kaybı söz konusu.
Bu arada meslekte yılları geçmiş kişiler şu an uzman öğretmenliğe başvurabilir sadece çünkü başöğretmenliğe başvuru için on yıl uzman öğretmen olma şartı getirilmiş.Bu da ayrı bir haksızlık bu öğretmenlerimiz için.
Evet yurtdışında birçok öğretmen yüksek lisanslı .
Türkiye’de yüksek lisans yapmak öğretmenler için sanıldığı gibi kolay değil.Bir öğretmen kurumundan izin alamadığı için derslere devam edemiyor,yüksek lisansı bırakıyor.Mülakatlarda da Meb’de olduğum için hemen elendim,gerekçe de devam edemeyecek olmam.
Yüksek lisanslı ve doktoralı öğretmenlerin sınavdan muaf olması garip.Çünkü eğitime tabii olacaklar yine.Onlar alanında gayret gösterdi ise eğitimden de muaf olmalı .Olmuyorsa sınava girmelerinde de beis olmamalı.
Nereden bakılırsa bakılsın bana ciddi kaygı yükledi.
180 saat,240 saat eğitimler nasıl yapılacak?
Eğitimler yüz yüze mi,uzaktan mı olacak?
Kimler bu eğitimleri düzenleyecek?
Eğitimler gerçekten öğretmenlerin alanlarındaki eksiklikler ve yeniliklere göre mi düzenlenecek?
Eğitim sonlarında yapılacak sınavlarda kalanlar tekrar mı kursa gidecek?
Öğretmenler kendilerini yenilenmiş hissedecekler mi?
Acilen kanuna göre yönetmelikler çıkmalı ,akıldaki soru işaretleri cevap bulmalı.