Okullarda özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımızdan otizm spektrum bozukluğu olanlar için kolaylaştırıcı kişi( gölge abla/abi) bulunabilmekte idi. Bakanlığımız yeni yayınladığı bir haberle tüm yetersizlik türlerini kapsayacak şekilde düzenlediğini bildirdi. Bu öğrenciler ve aileleri, öğretmenler adına olumlu görünen bir haber.
İlgili haber: https://orgm.meb.gov.tr/www/kolaylastirici-kisi-uygulamasinin-kapsami-genisletildi/icerik/3035
Bence gölge abi/ abla kişilerin öğretmen ile çocuk arasında bir set oluşturmakta.. Bazı kolaylaştırıcı kişiler çocuğun merkezinde olunca öğretmenler bir adım ilerde veya geride duruyor. Öğretmen arkadaşlarım özel eğitimle ilgili gerekli donanıma sahip olamadığında, kolaylaştırıcı kişilerin sorumluluğu daha da artmaktadır. Kolaylaştırıcı kişiler diğer çocukların zorbalık yapmaması için özel eğitime gereksinimi olan çocuklarımızı koruma rolundeler.
Bütünleştirme kapsamında bu uygulamanın pozitif ayrımcılığın ötesine geçip çocuğun diğer çocuklardan ayrışmasını desteklediğini düşünüyorum. Doğal ortamda sosyal ilişkilerin artması, toplumsal yaşam becerilerinin kazandırılması açısından faydalı olmadığını gözlemliyorum.