Öncelikle okulda proje yapmak isteyen öğrenci ve onlara danışmanlık yapmak isteyen öğretmenler var mı okul içerisinde bilgilendirme yapılıyor, velilere bilgi veriliyor.
İsteyen öğretmenlere 4006 -A kılavuzu bildiriliyor. 4006- B ise daha önce bilim fuarı yapan okullar için açılan ilan. İlk defa okullarında bilim fuarı yapacaklar 4006 -A ilanına başvurmalı. Başka okullarla yapacaklar da o okuldan proje yapacaklarla ve idaresi ile iletişim kurmalı.
Okuldan yüksek lisansı olan bir öğretmen yürütücü olarak belirleniyor. (Gönüllülük esaslı:)) İdareciler ve ek ders karşılığı görev yapan öğretmenler olamaz.
Yürütücü olan öğretmenin e-imzası olmalı. E-imzası yoksa ptt veya kamusm’ den alması önerilir sözleşme süreci başlamadan.
Yürütücü öğretmen https://arbis.tubitak.gov.tr/ sayfasına kayıt oluyor.
Arbis kaydı ile https://bilimiz.tubitak.gov.tr/bilimFuari.htm sayfasından başvuru kısmına tıklayarak bilim fuarı başvurusunu yapıyor. Orada okula dair bilgiler ve alt projelerle ilgili bilgiler giriliyor. Karakter zorunluluğu var, belirlenenden az cümleler var ise kaydetme işlemi yapılmıyor.
Fuar başvurusunda kılavuzda belirtilen alt proje sayısına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ilgili başlıklara uygun alt projeleriniz de olmalı, çeşitlilik önemli. Araştırma, tasarım ve inceleme alanlarında alt projeleriniz olmalı. Özel eğitimde kolaylaştırıcı rol oynamışlar , biz daha çok tasarım alanında alt projeler oluşturduk. Özel eğitim uygulama okulu olarak ilk amacımız okulumuzdan öğrencilerimizin farklı yüzlerle karşılaşması ve iletişim kurması, ürettikleri ürünlerle ilgili sorulara cevap vermesi, eğlenceli ve mutlu bir şekilde fuar günlerini geçirmesi, ailelerimizin çocuklarını başarırken görmesi, onların protokol dahil birçok kişiyle etkileşimde olduğunu görmesi..(Ben yürütücü olarak en çok da bu heveslerle işe koyuldum.:))
Fuar başvuru sonuçlarında hangi alt projeleriniz geçti ya da geçmedi bakmalısınız. Özel eğitimde alt sınır beş idi biz altı tane alt proje ile başvurduk, biri geçmezse beş tane proje ile fuar yapma ihtimalimiz var diye. Olabildiğince alt proje başvurusu yapmaya çalışın ki, kabul olmayan olursa emeğiniz zayi olmasın.
Velilerden izin belgesi almanız gerekli. Bu nedenle ailesi izin vermeyen öğrencileri bilim fuarında görevlendiremezsiniz.
Sözleşmeyi ilk olarak yürütücü öğretmen sonra okul müdürü daha sonra da ilçe milli eğitim müdürü e-imza ile imzalar.
Sözleşmenin onaylandığı e-postası Tübitak’tan gelince süreç başlamış demektir.
Fuar için 5000 tl ve her alt proje için 500 tl yürütücü hesabına yatar. FUAR için yapılacak tüm harcamalar faturalandırılıp faturada yürütücü adı, soyadı, T.C. si ve fuarın adı proje numarası olmalı. Harcamadığınız miktarı geri iade edeceğinizi unutmayın.
Fuar programı için Afiş, her masa için proje bilgilerinin yer aldığı format, tişört, şapka, davetiye, fotoğraflar, faturalar, veli izin belgeleri, Hoş geldiniz afişi şu an için hazırlayacaklarımız. Fuar sonrası paylaşım yaparım yine. Sevgiler..