Görme engelliler için yönelim ve bağımsız hareket etme becerilerinin öğretimi

Görme engelliler için yönelim ve bağımsız hareket etme becerilerinin öğretimi

Meb özel eğitim Engelliler Haftası için çok güzel etkinlikler tasarlamış.Akademisyen-öğretmen,akademisyen-veli buluşmaları .İlki Banu Altunay ARSLANBAŞ idi.Benim için çok yerinde bir farkındalık oluşturdu.Hocamıza çok teşekkür ederim.

Aldığım notlar şöyle:
Dış dünya ile iletişim kurma görme ile olur.Gözlem ve sonrasında model alma ile öğreniriz.
Görme ile hareket arasında önemli bir ilişki var.Görsel uyarıcı yokluğu , görme engelli çocuklar için olumsuz bir etkendir.Çevreyi araştırma açısından ortam düzenlemeleri yapılmazsa soru yaşarlar.Ayrıca bazılarında stereotipik davranışlar görülebilir bunun nedeni de çocuğun boşta kalması.
Görsel olarak algıladığımız durumların kazandırılması gerekir bu çocuklara.Görme engellilerin farklı duruş ve yürüyüş stilleri vardır.Koruyucu aile ortamı da çocuğun çevresini araştırmasına engel olabilir.
YÖBDA (GÖRME ENGELLİLER İÇİN YÖNELİM VE BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRME ARACI PROJESİ )çok önemli bir proje.
Bu proje değerlendirme aracının da ötesinde gelişmelere de yol açmıştır.
1.kademe FESK,2.ve 3. kademe BESK ile çocuklar için bağımsız hareket etme becerileri edinmeleri adına etkinlik kartları düzenlenmiş ve etkinliklerin nasıl yapılacağına dair açıklama kartları da paylaşılmıştır.
EBA’da özel eğitim kütüphanesinden bu kitaplara öğretmen arkadaşlarımız ulaşabilir.Çocuklarımız için doğru ve gerekli çalışmaları yapma imkanı bulurlar.
Bağımsız hareket kartları da ilerleyen kademede var.
Biz görme engelli çocuklara yönelim ve bağımsız hareket etme becerileri açısından hangi etkinlikleri yaptırıyoruz?
Sese dayalı etkinlikler,koklamaya dayalı etkinlikler,işitme eğitimi,işitsel bilgi kullanma etkinlikleri,daha karışık ortamlarda sesleri yakalama etkinlikleri,ses gölgelerinin farkına varma,sese yönelim,yankıyı kullanma,alıcı dil etikinlikleri (tek basamaklı,iki basamaklı,ilişkisiz iki basamaklı ,şartlı yönergeleri izleme),ifade edici dil etkinlikleri ,

**Alıcı dil-ifade edici dil alanında sorun varsa dil ve konuşma terapisti ile birlikte çalışmalıyız.
Kısa sorulara cevap verme,yürüme ile ilgili çalışmalar,yürürken başını dik tutma,yürürken ayak parmaklarının pozisyonunu uygun pozisyonda tutma,ritmik şekilde yürüme(hareket ile koordineli),dengesini koruyarak merdiven inip çıkma,koşma gibi çalışmalar,beden imgesi/beden imajı
çevresinde olan biteni anlaması için pozisyonların göreceliği,beden bölümlerini tanıma,yüz bölümlerini tanıma,sağ/sol taraflar/yanlar (hatırlatıcı kullanma),dönüşler,yönler,nicel kavramlar(büyük küçük gibi.),yön ve pozisyon kavramları,renkler,geometrik şekiller, arama yöntemleri,
toplumsal yaşama katılım alanlarında yönelim ve bağımsız hareket etme becerileri,

NEREDEYİM?HEDEFİM NEREDE?BEN NASIL ULAŞIRIM?sorularına cevap verip yönelim ve bağımsız harekette bulunabilme
Becerileri öğretirken güvenlik geribildirim,… gibi dikkat edilmesi gereken hususlar da var.
korunma teknikleri,rehber becerileri,rehberin hatalı tutuşunu düzeltme,rehberle dar yerden geçme,rehberle merdiven inip çıkma,rehberle ters yöne dönme,rehberle taraf değiştirme,rehberle sandalyeye oturma,baston becerileri,bina dışı bağımsız hareket becerileri,rehber köpekler,dokunsal materyaller,krokiler,kabartma haritalar,brail alfabesi,teknolojik aletler(ses ile ilgili),akıllı baston(wewalk)

İlgili Yazılar
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar işaretlendi *