Bu akşam Ataşehir MEM instagram sayfasında Bülent MADİ hocamız misafir edildi.
Daha önce adını duymayanlar için önerim onu dinlemelisiniz.
Kendisi nörobilim uzmanı ve beyne dair art arda bilgi bombardımına tutuyor insanı.Beynin bölümleri hakkında bilgilendiriyor ve hem ailelere hem eğitimcilere önerilerde bulunuyor.
Bu akşam söyledikleri:
Yapılacak en önemli şeyin GÖZLEM .
Ailelerin çocukları gözlemleyerek neyi nasıl yaptıklarını ifade ediyor olmaları gerekiyor.
Eğitimciler de çocuğun gelişimini takip etmeli.
Ayrıca corona döneminde çocuklar için evde komşuları rahatsız etmeden bir oyun ortamı kurulmalı.Hoplayıp zıplamalı çocuklar.Müzik toparlanmak için önemli .Çocukların hayatlarında müziğin yeri olmalı.
Aileler çocuklarının neyi olduğunu tam anlayamadığında sağlık problemi olup olmadığına bakmalılar.
Çocukların potansiyeli 3-4 yaşlarında belli olur.
Çocuğun beyni gelişmeye başladığı andan itibaren duyular yolu ile keşifler başlıyor ve beyinde ilgili bölgeler çalışıyor.
Benim anladığım çocukların beynindeki alanların aktif olması için çocuklar için deneyimler oluşturmalı, çocukları telefon tablet yerine çevresel düzenlemelerle yaşantılar içine sokmak lazım.
Çocuklar için hareket çok önemli o halde anne babalar onların hareketliliğini kısıtlamamalı ve hemen her çocuk için de hiperaktif ifadesi kullanılmamalı.Hiperaktivite için önce çocuğun iyice gözlem altında tutulması gerekli.
Ayna nöronların gelişimi için sosyal hayatta karşısındaki insanların ne düşündüğünü ifade etmesi adına sorular sorulmalı çocuğa.Empati beceri üzerinde durulmalı.
Sol beyin ve sağ beyinin birlikte çalışması için etkinlikler oluşturulmalı.
Beyinde 100-150 milyar hücre var.Her hücre on bin bağlantı kuruyor.Çocuğun öğrenme kapasitesini bu bağlantılar ortaya koyacak.
(başka bir söyleşide demişti Bülent hocamız)